Marchewka duszona na maśle

Einladung_zum_Essen / Pixabay

Marchew to warzywo bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawarty w niej karoten dobrze wpływa na koloryt skóry, a słodki posmak i niska cena sprawiają, że bardzo często w różnej postaci ląduje na naszych stołach. Marchewka na maśle to popularny dodatek do tradycyjnych, domowych obiadów. znajdzie również zastosowanie w kuchni wegetariańskiej. Jak ją przygotować i z czym podawać?

Przepis na marchewkę na maśle

Do przygotowania marchewki duszonej na maśle potrzeba pięciu średniej wielkości marchewek, łyżki cukru, 1,5 szklanki wody, 3,5 łyżki masła, pół łyżeczki soli, pieprzu oraz dwóch łyżek posiekanej natki pietruszki. Marchewkę obieramy o kroimy w cienkie plasterki, a następnie wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, pieprz, sól, 1,5 łyżki masła oraz wodę. Garnek przykrywamy, a całość dusimy na średnim ogniu przez mniej więcej dwadzieścia minut. Kiedy marchewka zmięknie, można do niej dodać posiekaną pietruszkę i kolejne dwie łyżki masła. Tak przygotowana potrawka z duszonej marchwi to idealny dodatek do wielu obiadów.

Zróżnicowane przepisy na marchew duszoną na maśle

W niektórych przepisach pojawia się również sok z cytryny, który naturalnie przełamuje słodki smak marchewki i nadaje potrawie przyjemny aromat. Warto również dodać do niej odrobinę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Jeśli zaś nie obawiamy się większej liczby kalorii, można marchewkę dusić nieco dłużej, a kiedy będzie bardzo miękka dolać nieco wody i oprószyć całość dwiema łyżkami mąki pszennej. Dzięki temu potrawa będzie miała kremową konsystencję. Z kolei dodanie do duszącej się marchewki kilku łyżek bułki tartej spowoduje, że warzywa pokryją się złocistą panierką i będą bardziej chrupiące. Każdy z tych wariantów może uświetnić wiele zestawów obiadowych. Można je serwować do ziemniaków i kotletów schabowych albo mielonych. Świetnie sprawdzą się również w daniach jarskich, serwowane do pieczonego sera albo pieczonego z czosnkiem tofu. Czas wykonania takiej marchewki to zazwyczaj mniej niż dwadzieścia minut.